hoe werkt online hulpverlening?

e-mind biedt online hulp bij angst en depressie. Misschien vraag je je af hoe dat precies werkt en hoe dat in elkaar zit. Hieronder geven we antwoord op de belangrijkste vragen.

wat is e-health?

e-health is de Engelse term die wordt gebruikt om digitale gezondheidszorg aan te duiden. Binnen e-mind wordt e-health aangeboden in de vorm van online behandeling. Dit wordt ook wel internettherapie genoemd.

hoe werkt online behandeling?

Online behandelen gaat via het internet. e-mind gebruikt hiervoor de behandelomgeving Minddistrict. Via deze behandelomgeving krijg je informatie aangeboden en kun je opdrachten maken. Je krijgt een vaste behandelaar met wie je online contact hebt door middel van beeldbellen, e-mail of chatcontact. Een behandelaar kan je begeleiden bij opdrachten en geeft je feedback. Hij of zij is de enige die de, door jou ingevulde, opdrachten en berichten leest. Je kunt ook zelfhulpmodules doorlopen. Deze doe je zelfstandig, zonder begeleiding van een behandelaar.

wat is videobellen?

Videobellen is via internet bellen met je behandelaar. Je ziet elkaar dan op je beeldscherm en hoort elkaar via je luidspreker of headset. Videobellen is één van de manieren die e-mind gebruikt voor het contact tussen jou en je behandelaar.

wat is een module?

Een module is een verzameling van sessies waarin je nadenkt over een bepaald thema. In een behandeling kun je verschillende modules volgen. Deze vormen gezamenlijk je behandeling. Bij zelfhulp kun je modules zelfstandig doorlopen. Wanneer je begeleid wordt door een behandelaar heb je tussendoor contact.

wat is een sessie?

Een module is opgebouwd uit sessies. Een sessie gaat over een bepaald onderwerp binnen een module en is opgebouwd uit informatie, afbeeldingen, beeldmateriaal en vragen. Wanneer je begeleid wordt door een behandelaar kan je feedback krijgen op de dingen die je hebt ingevuld en kun je hier met elkaar over in gesprek gaan via chat of videobellen.

waarom krijg ik vragenlijsten?

Voordat je start met je online behandeling krijg je via e-mail een vragenlijst toegestuurd. In deze vragenlijst worden verschillende dingen van je gevraagd die voor een behandelaar belangrijk zijn om te weten voor je behandeling. Tijdens en na de behandeling zal je nog een aantal vragenlijsten ontvangen. Dit doet je behandelaar om te kijken wat de voorgang van je behandeling is. Je kunt je behandelaar tijdens je behandeling altijd vragen iets uit te leggen over de vragenlijsten en de uitkomsten.

hoe wordt mijn privacy beschermd?

e-mind werkt met een e-healthplatform, dat speciaal gemaakt is voor het aanbieden van e-health en houdt rekening met de wetgeving rondom privacy. De informatie die je in het platform deelt blijft tussen jou en je behandelaar en is goed beveiligd. Als je de programma’s van e-mind goed gebruikt op je computer, tablet of telefoon, is de informatie die je via deze programma’s deelt, niet toegankelijk voor anderen. Zo beperk je het risico dat anderen jouw persoonlijke informatie in handen krijgen. Daarnaast mag een behandelaar informatie van jou niet met anderen delen, ook niet als je behandeling online verloopt. Je hebt het recht om ten allen tijde jouw informatie en dossier te laten verwijderen.

wat is een verwijsbrief?

Als het goed is, ben je met je klachten naar de huisarts geweest. De huisarts heeft met je gepraat en heeft een globaal idee wat er aan de hand kan zijn. Hij verwijst je vervolgens door naar een organisatie die je beter kan helpen met je klachten dan de huisarts zelf. Deze ‘verwijzing’ gebeurt door middel van een brief waarin staat omschreven wat jouw klachten zijn. Ook de verzekeringsmaatschappij wil dat je een verwijzing hebt. Alleen met een verwijsbrief betaalt de verzekering jouw behandeling. Om je aan te melden bij e-mind heb je dus een verwijsbrief nodig.

wat heb ik nodig voor behandeling bij e-mind?

Om gebruik te kunnen maken van e-health moet je beschikken over internet, een apparaat waarmee je op internet kan en een internetbrowser (Google Chrome, Safari, Internet Explorer of Firefox). Het is belangrijk dat het besturingssysteem van je computer, tablet en telefoon steeds up to date zijn. Dit geldt ook voor je internetbrowser. Alleen dan werken de programma’s goed, en voorkom je vervelende problemen (o.a. met je privacy). Naast de techniek zijn er nog een paar belangrijke dingen om te noemen. Het is belangrijk dat je in een rustige omgeving met aandacht aan je modules kunt werken. Je zult merken dat je best wel een even moet nadenken over de opdrachten die je krijgt. Als laatste vraagt internetbehandeling ook motivatie en doorzettingsvermogen. Dit is soms lastig. Maar als het je lukt kan het je ook veel opleveren.

is e-health wat voor mij?

Het is goed om jezelf af te vragen of behandeling via internet bij je past. Als je regelmatig gebruik maakt van internet (bijvoorbeeld kleren koopt in een webshop of via Skype belt) dan heb je in ieder geval de vaardigheid om gebruik te maken van internetbehandeling en is het het proberen waard. Als je eenmaal begonnen bent, wees dan open over je ervaring tegen je behandelaar. Dan kunnen eventuele problemen die je ervaart met internetbehandeling opgelost worden.